Joskus pienet asiat
muuttuvat yllättävän monimutkaisiksi. Suomessa oppii asiat
tekemään tietyllä tavalla ja täällä kun yrittää tehdä
totutun kaavan mukaan, niin se ei ihan aina onnistukaan. Sitä oppii
”soveltamaan” mitä erilaisempia asioita, erityisesti ruoanlaiton
suhteen.
Viime viikolla
tulimme yhtenä iltana kotiin vasta aika myöhään. Ulkona oli niin
kamala rankkasade, että mielellään olimme töissä hiukan pidempään.
Pimeässä ja sateessa sitten kävelimme parin kilometrin matkan
kotiin.
Mikko oli sitä
mieltä, että iltaruoaksi voitaisiin syödä lättyjä. Sehän sopii
minulle. Tässäpä teille kertomus siitä miten Maria tekee lättyjä.
Otan jauhot
pakastimesta (ne on siellä siksi ettei jauhokuoriaiset lisäänny
enempää kuin mitä niitä siellä pussissa jo alunperin on). Jauhot on kylmiä,
joten täytyy vähän aikaa odottaa niiden ”lämpenevän”
kulhossa.
Ota esiin kananmunat
ja taas kaksi kulhoa lisää. Jos jo alunperin epäilyttää
kananmunien kunto, niin kannattaa taskulampulla tiirata kuoren läpi.
Jos on selvästi tumma, niin ei kannata edes yrittää rikkoa kuorta.
Pilaantuneen kananmunan haju on jotain aivan käsittämätöntä.
Usein kaupasta ostetuissa kanamunissakin on mukana pilaantuneita. Kun
epäilyttävät kananmunat on karsittu pois, on aika yrittää rikkoa
kulhoon tarvittava määrä munia. Ensimmäiseen kulhoon rikotaan yksi kananmuna. Sitten se muna kaadetaan seuraavaan
kulhoon ja taas rikotaan yksi kananmuna ensimmäiseen kulhoon. Näin
ollen ei koko taikina mene pieleen, jos kaikesta huolimatta mukaan
pääsee pilaantunut yksilö.
Eli nyt on jauhot ja
kananmunat eri kulhoissa. Seuraavaksi sokeri. Sokeri on tiukassa
lasipurkissa. Pienikin määrä sokeria kaapin pohjalla, pöydän
pinnalla tai avonaisessa rasiassa, houkuttelee hetkessä kokonaisen
armeijan pienen pieniä muurahaisia. Mie olen käyttänyt suuresti
aikaa ja vaivaa muurahaisten myrkyttämiseen ja meidän keittiö on
lähes muurahaisvapaavyöhyke.
Margariini on sen
verran arvokasta (voista puhumattakaan!) että useimmiten käytän
lättytaikinaan vain ruokaöljyä. Maitoa täältä on aika vaikea
saada, joten käytämme maitojauhetta. Sekoitan siis öljyn ja
vesi-maitojauhesekoituksen kananmuniin. Leivinjauhetta ei tarvitse,
koska se on ”vihreissä jauhoissa” (kyseisen tuotteen pakkaus on
väriltään vihreä) jo valmiiksi mukana.
Sitten on työläin
osuus taikinan tekemisestä eli jauhojen sihtaus. Jauhoissa on paljon
jauhokuoriaisia ja toukkia, jotka ovat kylläkin pakastuksen jäljitä
kuolleita. Ellei tykkää koppakuoriaislätyistä (niitäkin meillä
on kyllä usein syöty) niin koppikset pitää siivilöidä pois. Tällä
kertaa ötököitä olikin todella paljon ja piti hakea pakasteesta
vielä hiukan lisää jauhoja, että saan sopivan paksun taikinan.
Amerikkalainen lättytaikina on tosi paksua verrattuna suomalaisiin
lättyihin. Me tehdään aika usein sellaisia ”pannukakku-lättyjä)
jotka saa olla ihan kunnon paksuja.
Ulkona vesisade
yltyy ja salamoi. Suomesta tuomani paistinpannu on kuumana
kaasuhellalla. Täällä on todella vaikea saada kunnon pannuja ja
kattiloita, joten niihin kiintyy yllätävän paljon. Harmittaa
kovasti jos/kun pannun pintaan tulee naarmu.
Kaksi lättyä on
valmiina, kun tulee ensimmäinen sähkökatko. Ha-haa! kaasuhellapa ei
sähkökatkoista välitä, joten jatkan paistamista pimeässä.
Mietin jo, että pitäisikö se taskulamppu kuitenkin hakea, ja sitten sähköt
tulevatkin jo takaisin. Ulkona välähtää aivan hurjan iso salama.
Yksi-kaksi-kolme-neljä-viisi, lasken sekunteja ja sitten jyrähtää.
Ikkunat helisevät ja koko talo tärähtää salaman voimasta, vaikka
se ei edes iskenyt kovin lähelle.
Lätty saa jäädä
pannulle, kun juoksen ympäri taloa kiskomassa sähköjohtoja
seinästä, mikro, jääkaappi, pakastin, modeemi, pyykkikone. Taas
talo tärähtää taas uuden salaman iskusta. Lätyn toinen puoli ehti palaa
mustaksi, mutta Mikko syö sen silti. Loppu taikina saa jäädä
huomiseen. Ukonilma jyrisee lähistöllä vielä pitkälle yöhön.
Vielä viimeiseksi makkarin oveen muistilappu, että muistaa aamulla
laittaa jääkaapin ja pakastimen pistokkeet takaisin seinään.
1 kommentti:
No onpahan paljon hommaa lättyjen vuoksi. Ei varmaan kauheasti ole vapaa-ajan ongelmia, jos tahtoo syödä :) Voimia ruuanlaittoon, työhön ja muuhunkin eloon.
Lähetä kommentti