Uunituore mussaunkielinen Uusi Testamentti |
Meren yläpuolella lennettäessä pitää matkustajillakin olla pelastusliivit päällä |
Lentoreitti Ukarumpa- Kokopo- Kavieng (ja seuraavana päivänä Emirau) |
Kavieng |
Kävimme kaupungilla syömässä. Se oli sellainen pikaruokapaikka. Pääosin tarjolla oli kanaa ja ranskalaisia. Sekin tuntui aika luksukselta. Ukarumpan lähellä ei ole kovinkaan montaa paikkaa, jossa voi käydä "ulkona syömässä". Minulle oli yllätys kuinka vapaasti ulkomaalaisena voi kulkea kävellen Kaviengissä. Isoissa kaupungeissa ei voi valkoihoisena mennä kävellen mihinkään. Alkuaikoina se vaivasi minua, kun ei ole mahdollisuutta olla "vapaa" ja kulkea missä haluaa. Nykyään siihen on jo tottunut. Siksi olenkin aina aika yllättynyt, jos jossain voi kulkea ilman turvajärjestelyjä.
vesisade yllätti |
Kävimme myös kävelyllä merenrannalla. Keräsin vähän simpukankuoria, kunnes yllätti trooppinen sadekuuro ja piti mennä takaisin järjestömme vierastalolle. Vierastalolla oli muitakin suomalaisia. John ja Marjo Brownie perheineen sekä muutamia muita. Ukarumpasta lähtiessä meitä oli vain 5, mutta nyt kaikki ulkomaalaiset vieraat ovat saapuneet ja meitä oli jo yhteensä 17.
Kävimme illalla pizzalla isommalla porukalla. Ravintola oli meren rannalla ja auringon laskiessa palmujen taakse maisema oli todella huikea. Ruoka ja seurakin oli hyvää. En edes muista milloin olin edellisen kerran syönyt pizzaa... Varmaan joskus loppuvuodesta 2018! Ainakin jos ei kotona itsetehtyä pizzaa lasketa.
Pizzaa odotellessa oli aikaa kuvata |
Kaunis Kavieng |
Ilta vierastalolla kului nopeasti kun valmistelin seuraavan päivän matkaa varten mm juomavettä ja eväitä. Halusin suodattaa vettä niin paljon että sitä riittää kaikille ulkomaalaisille. Vierastalolla hanavesi on sadevettä joka on suht puhdasta, mutta olen tullut aikaisempina vuosina niin monta kertaa kipeäksi myös sadevedestä, että mielummin näen vaivaa ja suodatan.
Seuraavana aamuna lentokentälle lähtö oli heti seitsemän jälkeen. Jokainen saa ottaa lentokoneeseen vain 5kg matkatavaraa. Minulla oli paljon enemmän, koska perusjuttujen lisäksi mukana oli mm.ensiaputavaraa ja eväitä. Yleensä pienkonelennoilla on tosi tarkkaa kilojen kanssa. Jokainen matkustaja ja matkatavara punnitaan. Ylimääräisiä kiloja ei sallita. Nyt lähtörutiini oli hiukan rennompi. Lentäjä pakkasi koneen niin että paino jakaantuu tasaisesti.
Kodiak |
ja matka jatkuu kohti Emirauta |
Lähdimme kahdessa porukassa ja minä olin ensimmäisessä ryhmässä. Ensin lensimme Emiraun saarelle. Ideaalitilanne olisi ollut lentää Louauan saarelle, mutta Eloauan kiitorata ei ollut siinä kunnossa, että siihen olisi voinut laskeutua pienkoneella (tai isommallakaan). Emirau oli toiseksi paras vaihtoehto. Lento Emiraulle oli vain 30min. Emiraulla meitä oli vastassa paikallisia. Saimme hyvää ruokaa samalla kun odottelimme matkan seuraavaa vaihetta. Ruoasta on pakko sanoa, että siellä oli tosi hyvää paistettua kalaa. Meillä Ukarumpassa syödään lähinnä purkkitonnikalaa. Tuoretta kalaa on vaikea saada.
Ruokaa Emiraulla |
Meitä piti olla auto vastassa, mutta siitä oli kuulemma bensa vähissä. Näillä pikkusaarilla polttoaine on tosi kallista. Annoin 15e bensarahaa ja jonkin ajan kuluttua "taksi" saapui paikalle. Kuorma-auto, jonka lavalle oli nostettu tuoleja. Minä matkustin mielummin seisaaltaan. Selkäkivut voivat pahentua kun tie on niin kuoppainen.
taksi saapui |
Emiraulla on toisen maailman sodan aikaan ollut USA:n armeijan joukkojen aluetta. Sodan aikainen lentokoneiden kiitorata oli metsittynyt, mutta kyllä sen selvästi näki että ei ihan tavallinen kärrypolku ole. Kuulemma saarella on muutenkin paljon sodan aikaista infraa näkyvillä. Osa on sinetöity niin ettei sinne pääse kukaan.
Meidän laivamme "pationgo" odotti matkustajia saaren toisessa päässä. Siksi piti käyttää autoa, jotta pääsimme saaren toiselta puolelta toiselle. Toinen ryhmä tulisi perässä moottoriveneellä. Pationgo on hidas, mutta vakaa. Siinä ehkä tulee vähemmän merisairas olo ja mikäli aallokko olisi ollut korkeaa, niin pationgo on turvallisempi kuin pieni moottorivene. Moottoriveneellä meni reilu tunti siinä matkassa joka meillä pationgossa matkustavilla kesti kolme tuntia.
Pationgo odottaa matkustajia |
Lämmintä riitti. Ensiapulaukun kuumemittari oli pysähtynyt +45 asteeseen. Merituuli viilensi jonkin verran, eikä onneksi tarvinnut olla suorassa auringon paisteessa. Minulla oli mukana myös hälytyslaite siltä varalta että merellä tapahtuu onnettomuus ja joutuisimme veden varaan. Laite lähettää GPS signaalin USA:n merivartiostolle, joka edelleenlähettäisi koordinaatit Ukarumpaan ja sieltä tulisi etsintäpartio (ehkä noin kolmen tunnin viiveellä). Kaikilla meritse matkustavilla järjestömme työntekijöillä tulee olla kyseinen laite mukana.
Pationgo kiersi ensiksi Emiraun ja sitten jatkoi matkaa kohti Mussauta. Huikeat maisemat joka puolella. Delffiinejä ei tällä kertaa näkynyt. Tosin en kyllä kovin aktiivisesti niitä kiikaroinutkaan. Laivamatka kesti noin 3 tuntia ja siinä oli reilusti aikaa tutustua kanssamatkustajiin. Meidän lisäksi oli myös useita papuauusiguinealaisia matkustajia.
Laivassa oli monta tuntia aikaa jutella |
Saavuimme Mussaulle joskus klo 14 aikoihin ja pian alkoivat juhlallisuudet. Paikalliset ovat todella hyviä laulamaan, joten saimme nähdä monta hyvää kuoroa. Saimme myös leit kaulaan ja käsin punotut "kaislahatut" päähän. Juhlavieraita oli kokoontunut paljon. Kirkko oli täynnä. Minulla
matkaväsymys ja paahtava auringonpaiste alkoi tuntua jyskyttävänä päänsärkynä, joten seremonian loppuvaiheessa alkoi minulla olla jo melkoisia keskittymisvaikeuksia. Myös vesipullo alkoi olla melkein tyhjä, joten oli pakko yrittää juoda vain ihan vähän. Matkustaessa on viakea huolehtia riittävästä juomisesta kun vessoja ei juurikaan ole. Tosin patiogossa oli "hyyssikkä".
Tilaisuuden lopuksi saimme lahjana massaulaisten tekemät keihäät. Kansainvälisille lennoille on vaikea ottaa keihäitä mukaan, joten nyt minulla on Ukarumpassa oma + neljä muuta keihästä. Ihan hienoja koristeita. Juhlan jälkeen aurinko oli jo laskemassa ja pääsimme syömään. Tarjolla oli hedelmiä, kalaa, kasviksia, makeaa perunaa, monenlaista herkkua.
Matkamuistoksi keihäs |
ruokaa |
Ruokailun jälkeen kukainenkin asetteli retkipatjansa ja hyttysverkkonsa. Varasin itselleni hyvän paikan läheltä vessaa. SIltä varalta että pitää yöllä käydä monta kertaa vessassa kun on pitänyt päivällä juoda niin paljon. Peseytymiseen oli "sankkosuihku" eli sankko jonka pohjasta vesi valuu ikään kuin suihkun tapaisesti. Päivä oli ollut kuuma ja hikinen joten suihku tuli kyllä tarpeeseen. Klo 20 suurin osa meidän porukasta oli unten mailla kukainenkin oman hyttysverkkonsa alla.
Olin niin väsynyt ettei unta tarvinnut paljon odotella. Yöllä jotain ötököitä kulki ihoa pitkin (nukuin lattialla), mutta sekään ei pahemmin häirinnyt. Ei tarvinnut myöskään vessaan herätä.
Luonnon oma kylpylä |
virkistävä aamu-uinti |
Esittelin kännykästä suomivalokuvia |
Aamulla lähdimme ensiksi uimaan. Se on ehkä maailman kaunein peseentymispaikka. Turkoosi vesi. Sen kauniimpaa kylpylää on vaikea kuvitella. Tosin pohjassa voi olla jotain myrkyllisiä merieläimiä. Ei kannata kävellä jalat pohjassa mielummin uida. Se oli virkistävä aloitus uudelle päivälle. Kävimme aamupalalla, keräsimme tavarat ja siirryimme rantaan odottamaan veneen miehistön valmistautumista.
hyvästien aika |
Brownien perheelle se oli jäähyväisten jättämisen aika. He ovat tehneet työtä massaulaisten kanssa yli 20 vuotta ja nyt on aika palata Suomeen. Ei ole varmuutta milloin he ehkä seuraavan kerran pääsevät käymään Mussaulla. Rantaan kokoontui paljon väkeä sanomaan jäähyväiset.
Olimme jo lähtiessä myöhässä aikataulusta ja jännitin kovasti sitä ehtisimmekö aikataulussa takaisin Ukarumpaan. Itseasiassa pieni pessimisti sisälläni oli täysin vakuuttunut siitä että ei ole mahdollista ehtiä saman vuorokauden aikana Ukarumpaan. Pienlentokone voi lentää vain valoisan aikaan
Merimatka kesti jälleen kolme tuntia. Olimme puolen päivän aikaan Emiraulla. Lentokone oli jo odottamassa ja nopeasti pakkauduimme koneeseen ja lentokone lähti kohti Kaviengia. Kaviengissä pidimme vain lyhyen pysähdyksen. Lentäjä pakkasi matkatavarat uudelleen. Osa matkustajista jäi kyydistä pois ja yksi matkustaja tuli lisää.
Vaikka saaristossa oli kivaa ja tosi kaunista, mutta kyllä kun lentokoneen ikkunasta näki vuoret niin tuntui että nyt ollaan kotona <3 Aikataulu meni tiukille, mutta lopulta pääsimme Ukarumpaan klo 18:05! Ukarumpan (Aiyuran) lentokentän henkilökunta teki ylitöitä ja odottivat siihen asti että meidän lento ehtii takaisin.
Vuoret näkyy jo! kohta kotona <3 |
Onnistuin lentokenttäbussiin hukkaamaan kamerani, jonka onneksi ihana lentokentän työntekijä löysi ja palautti pari viikkoa myöhemmin!
Ukarumpassa taas |
1 kommentti:
Ihan vain lukijoille tiedoksi, että Pationgo on sen pikkulaivan nimi, jolla Maria ja jotkut muut matkustivat. Se on mussaun kieltä ja merkitsee suomeksi 'delfiini'. Ja koettu tosiasia on, että pikkulaivalla tulee helpommin merisairaaksi kuin perämoottoriveneessä kulkiessa, mutta turvallisempi se on. Terv. Marjo Brownie
Lähetä kommentti