keskiviikko 15. tammikuuta 2014

kokkikoulu @ PNG

Täytyy myöntää että sanonta "Siperia opettaa" toimii myös
Papua-Uuden-Guinean suhteen. Olemme asuneet pian 9kk PUG:ssa ja paljon
on joutunut/saanut oppia uutta. Tietysti kaikki uuden kulttuurin kuviot,
mutta myös ihan tavallisen arjen jutut. Olen aina ollut aika huono
ruoanlaittaja. Teen ruokaa sen vuoksi, että syömättä on vaikea selviytyä
hengissä, mutta mitään gourme ateriaa on turha kuvitella.

Täällä ruoanlaittaminen on erilaista. Kaupasta ei tuttuja aineksia
läheskään aina löydä. Puolivalmisteita ei ole oikeastaan ollenkaan. Eli
ei auta muu kuin yrittää itse. Yritys ja erehdys tekniikalla olen
oppinut tekemään paljon sellaisia juttuja, jotka Suomessa ostaisin
suoraan kaupasta.

Tässä Marian keittiön top 4 viime kuukaudelta:

1. Karjalanpiirakat. Viime kuukauden ehdoton hitti on ollut
karjalanpiirakat. Kaupasta löytyi "American rye bread" -jauhosekoitusta.
Ensimmäinen taikina meni pilalle, kun en tiennyt että siinä
jauhosekoituksessa oli jo suola valmiina (tämän jutun olen tainnut
kertoa jossain aikaisemmassakin blogitekstissä..) Nyt kun olen tehnyt jo
monta kertaa piirakoita, taikina alkaa onnistua jo tosi hyvin. Eikä se
ole ollenkaan niin vaikeaa kuin kuvittelin :o

2. Tuorejuusto. Toinen viimeaikojen onnistuminen on ollut tuorejuuston
tekeminen. Ensin pitää tehdä maitojauheesta jugurtti. Sitten valutetaan
jugurtista hera ja jäljelle jääneeseen kiinteään massaan sekoitetaan
sopivat mausteet (pekonia ja sipulia!) Vie paljon aikaa, mutta
lopputulos on sen arvoinen :)

3. Avokaadoa ja banaania pizataikinaan. Kertsin vinkistä laitoin
avokaadoa pizzataikinaan. Siitä tuli tosi hyvä. Oma lisäykseni oli
laittaa taikinaan myös raastettua keittobanaania. Ihan älyttömän hyvää.
Olisi tehnyt mieli syödä pelkkää pizza pohjaa ;)

4. Salaatin säilytys lasipurkissa. Miksihän en ollut aikaisemmin
tajunnut kuinka hyvin salaatti säilyy tuoreena kun sen pesee ja säilöö
jääkaapissa lasipurkkeihin. Mulla on menny tosi paljon salaattia hukkaan
kun se ehti aina pilaantua aivan liian nopeasti. Lasipurkissa säilyy
yllättävän pitkään (yli viikon) tosi hyvänä ja rapeana.


Me on saatu nyt viimeisen viikon aikana paljon joulupostia. Suklaata,
salmiakkia, kirjoja, kortteja, kirjeitä. Iso kiitos kaikista
muistamisista. Niitä on ollut ihana avata (ihan kuin jouluaatto monta
kertaa peräkkäin!)

Minulla on ollut hammassärky pitkään. Ensin oli pitkä ja hankala
flunssa, joka esti hammaslääkärille menon. Sitten hammaslääkäri lähti
pois ja vasta nyt 2kk odottelun jälkeen sain vihdoin varauksen
paikallisellenhammaslääkärille. Hiukan jännitti mennä papualaiselle
hammaslääkärille, mutta onneksi se oli tosi pätevän tuntuinen. Hammasta
ei enää voinut kuitenkaan pelastaa, vaan juurihoito siihen tarvittiin.
Juurihoito aloitettiin eilen ja huomenna jatkuu. Aika epämiellyttävä
toimenpide, mutta ei auta, pakko se on korjata joka tapauksessa. Täällä
juurihoidettuun hampaaseen laitetaan yleensä kultakruunu. Vaihtoehtoina
oli teräs, posliini tai kulta. Kulta on jostain syystä kaikista halvin,
joten sillä mennään. Huomenna minulla on ehkä jo kuva uudesta "made in
PNG" kultahampaasta ;) Vaikka teräshammas kyllä kuulostaa aika
mielenkiintoiselta :D Ihan kuin joku Marvelin sarjakuvien supersankarit:
"teräshampaan paluu" :P

Ei kommentteja: