keskiviikko 26. elokuuta 2015

Ei vieläkään sadetta..

Sunnuntain pienen tihkusateen jälkeen ei ole taas satanut pisaraakaan. Meidän talon ykkösvesitankissa alkaa vedenpinta olla sen verran matalalla, että luulen veden loppuvan pian. Ykköstankin loputtua varatankin pitäisi riittää kuitenkin vielä useita kuukausia. Voi olla, että veden säännöstelyyn täytyy silloin ottaa vielä nykyistä tiukempi asenne.

Tänäänkin taivaalla oli lupaavan näköisiä tummia pilvia, mutta ei sadetta. Kuulemma silloin -97 vuonna edellisen voimakkaan El Niño -sääilmiön aikaan oli samanlainen kuivuus. Koulussa osa paikallisista lapsista ei tuo enää lounasta mukana kouluun. Ruokaa säästetään ja syövät vain kerran päivässä kunnon ruoan. Myös peseytymisestä on joustettava, kallisarvoinen vesi käytetään mielummin juomavedeksi.

Viime yönä oli maanjäristys. En tiedä montako richteriä, mutta tuskin kovin iso. Heräsin kyllä astioiden kilinään, mutta järistys meni ohitse aika nopeasti. Ipili-kielen raamatunkääntäjä pastori Mandita heräsi myös viime öiseen maanjäristykseen. Järistys kaatoi Manditan keittiörakennuksen maantasalle! Onneksi kukaan ei loukkaantunut ja keittiön alla asustavat kaksi possuakin selvisivät vain pienillä vaurioilla.

Mandita epäilee, ettei päärakennuksen (koostuu kahdesta makuuhuoneesta) pylväätkään ole enää kovin hyvässä kunnossa. Seuraava iso maanjäristys saattaa kaataa koko mökin. Nyt on kuitenkin tärkeää saada uusi keittiö. 10 lapsen ruokkimiseen keittiö on melko tarpeellinen, se antaa myös porsaille suojaa paahtavalta auringonpaisteelta. Annoin Manditalle muovipressun ensiavuksi. Sillä saa viriteltyä ainakin alustavan katoksen siihen asti, että oikea rakentaminen voi alkaa.

Ainakin täällä oppii arvostamaan puhdasta juomavettä :)

1 kommentti:

MikaT kirjoitti...

Voimia,varjelusta ja siunausta teille sateettomuuden ja maanjäristysten keskelle!