sunnuntai 23. elokuuta 2015

Kuivuutta ja omantunnontuskia


Kahden kuukauden kuivuuden jälkeen tänään vihdoin tuli hieman vettä. Ei ihan kunnon vesisadetta, mutta pienikin tihkusade on parempi kuin ei mitään. Kyllä oli mukava tuntea sadepisarat kasvoilla. Tätä sadetta on toivottu ja rukoiltu pitkään.

Juomavesitankkien täyttämiseen ei vielä tämän päiväinen sade riitä, mutta toivottavasti sadetta tulee vielä lisää seuraavien viikkojen aikana. Joen pintakin on laskenut huolestuttavan matalalle. Monet paikalliset joutuvat hakemaan juomavettä hyvin epämääräiseksi kuivuneista kuralammikoista.

Äkkiseltään saattaa tuntua ettei sateeton 2kk ole niin kovin pitkä aika, onhan paljon sellaisiakin alueita, joissa ei sada kuin muutaman kerran vuodessa. Papua-Uusi-Guinea on kuitenkin erittäin riippuvainen sadekauden ja kuivankauden vaihteluista. Suurinosa ihmisistä saa ruokansa omasta pellosta ja puutarhasta. Kun sadetta ei tule, ei myöskään ole ruokaa.

Meillä sadevettä on varastoitu isoon tankkiin ja kun sitä käyttää säästeliäästi, niin yleensä ei ole ongelmia. Täytyy myöntää, että tämän kuivan kauden aikana alkoi kyllä jo hiukan huolestuttaa, että entä jos vesi loppuukin kesken. Kuinka vesi riittäisi?  Yksi pikku oppilaistani kertoi pian tulossa olevista synttäristään. Hän sanoi toivovansa syntymäpäivälahjaksi vesisadetta <3

On ahdistavaa olla niin täysin eri asemassa verrattuna paikallisiin. Tulee huono omatunto siitä, että itsellä on ruokaa, kun samalla tietää että monella muulla ystävällä ei ole. Yritän auttaa joitain perheitä ostamalla heille hiukan riisiä, mutta onko sekään oikein? Aina kuulee esimerkkejä siitä kuinka lähetystyö/kehitysapu tekee vain hallaa sillä, että "annetaan kala sen sijaan että opetettaisiin kalastamaan".

On niin paljon tilanteita, joissa sydän ja järki antavat aivan erilaisia ohjeita. Mistä sen tietää milloin mikäkin on oikein? Jos annan ystävälle särkylääkkeen, kun hänellä on kipuja, vaikka tämän maan laki sanoo, ettei edes laastaria saa antaa ilman terveydenhuoltoalan koulutusta, teenkö oikein vai väärin? Järki ja tunteet antavat eri vastauksen.


Vihdoin sadetta!

Ei kommentteja: