torstai 19. syyskuuta 2013

ei vettä, ei sähköä, mutta ainakin netti toimii ;)

Blogin suhteen on ollut aika hiljaista viime päivät. Suurin syy on siinä että meillä on ollut tekemistä jo ihan tavallisen arjen pyörittämisessä. Viimeisten kahden kuukauden aikana ei ole satanut juuri ollenkaan ja puhdas juomavesi loppui viime lauantaina. Joessa on vielä vettä, mutta se ei ole sellaisenaan juomakelpoista. Varatankissa on jonkin verran puhdasta vettä, mutta sitä säännöstellään nyt todella tarkasti.

Hieman haastetta lisää vielä se että olemme olleet 3 vuorokautta kokonaan ilman sähköä. Näin ollen vesipumput eivät toimi, pyykki pitää pestä käsin, ruoka pilaantuu nopeasti ja illat istutaan kynttilän ja taskulampun valossa. Meillä on yksi generaattori, jolla saadaan pakastimessa olevat ruokatarvikkeet säilymään joten kuten. Sähkölaitos ei ole antanut minkäänlaista varmuutta siitä tuleeko sähköt mahdollisesti takaisin huomenna vai vasta viikon kuluttua. Olemme siis saaneet hyvän käytännön harjoituksen siihen millaista on kyläjakson elämä.

Koska juomavesi on niin sanotusti "kortilla", suodatamme juomavettä jokivedestä. Siihen on muutama vaihtoehtoinen tapa.
1) Veden keittäminen. Tosin silloinkin vedestä täytyy kankaan läpi suodattaa roskat ja hiekka.
2) Veden desifiointi kloritilla. Minua kyllä hiukan epäilyttää juoda vettä johon on sekoitettu klorittia, joten emme ole tätä kokeilleet
3) Puhdistustabletit. Veden puhdistustabletit toimivat akuuttiin hätään, mutta pitkäaikaiseen käyttöön kallis ja epäkäytännöllinen.
4) Vedensuodatin. Näitä on hyvin monenlaisia, ja ne suodattavat myös bakteerit ja virukset.

Meillä on käytössä suodatin ja sen lisäksi keitämme osan juomavedestä. Hyvä syy keittää paljon kahvia (tai kaakaota), kun on joka tapauksessa pakko keittää vettä useamman kerran päivässä.

Pakko vielä tähän loppuun kehaista, että taisin tehdä eilen henkilökohtaisen ennätyksen. Meillä oli 16km viidakkovaellus. Viimeiset kilometrit etenivät todella hitaasti, mutta selvisin. Aikaa meni 5 ja puoli tuntia, kun ruokataukoa ei laske mukaan. En ole tainnut koskaan ennen olla näin hyvässä kunnossa :) Vaellukselta on hyviä videopätkiä, mutta laitan ne blogiin sitten myöhemmin.







Tältä näyttää jokivesi. Hiukan ruskehtavan väristä ja aika hiekkaista.

Mikko suodattaa kankaan läpi isommat roskat ja enimmät hiekat.

Tällainen suodatin meillä on käytössä. Muovilevyn sisällä on se suodatin ja levy upotetaan jokiveteen. Kahvikuppi piti laittaa painoksi, ettei suodatin pääse nousemaan liian korkealle.

ja letkua pitkin valuu sankoon puhdas juomavesi

Mikko sai viimeisimmällä vaelluksella lisänimen Indiana Jones :)

Ei kommentteja: