sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Internetin ihmeellinen maailma

Kuivuus jatkuu edelleen. Joillakin alueilla on kuulemma satanut, mutta täällä ei. Maa alkaa halkeilla kuivuudesta ja banaanipuut näyttävät aika kurjilta kuivuneine lehtineen. Eräs papualainen ystävä kertoi, että jonkun matkan päässä keski-ikäinen nainen oli kuollut puunjuurelle ja kuolinsyyksi epäillään kuivuudesta johtuvaa aliravitsemusta/nestehukkaa. Sairaat ja heikoimmat ovat suurimmassa riskiryhmässä menehtyä, kun kuivuus vain jatkuu. 

Kuiva maa halkeilee ja nurmikko kuivuu ruskeaksi

Toisaalta tässä maassa “uutiset” kiertävät huhuna ja aina ihan kaikkia juttuja ei voi uskoa. Joskus oikeastaan pelottaa se kuinka helposti täällä ihmiset uskovat ihan kaiken. Joku näkee dvd:llä elokuvan ja sen jälkeen kertoo tutuilleen tositarinana kuinka on olemassa olentoja, jotka ovat puoliksi ihmisiä ja puoliksi eläimiä.

Suomessa jo alakouluikäinen yleensä tietää, että elokuvat ovat satua eivätkä totta. Täällä ei voi olettaa, että edes aikuinen osaisi erottaa toden ja sadun. Median lukutaitoa ei ole oikeastaan ollenkaan. Kuvien käsittely ja elokuvien trikkikohtauksien tekeminen tietokoneella on niin kaukana tavallisen papualaisen käsityskyvystä, että ei siihen oikein ole sanoja joilla selittää. Toisaalta elokuvat ja nettiyhteys ovat täällä koko ajan enemmän ja enemmän paikallisten saatavilla, kun älypuhelimien hinta ei enää ole kovin mahdoton.

Kun mielikuvitukselliset kauhuelokuvat sekoittaa tämän maan kulttuuriin, jossa taikausko on koko ajan läsnä ja ihmisiä edelleen tapetaan noitina, pelottaa, mitä tapahtuu kun internet ja youtube valtaavat jatkossa yhä enemmän alaa.

Koulutus taitaa olla ainoa lääke tähän tilanteeseen. Silti minua ahdistaa kuunnella lasten juttua, kun toinen kertoo kaverille “on löydetty ihminen, joka on puoliksi käärme. Ihan tosi, isä näytti siitä videon”. Sitten, kun vielä tietää, että sen lapsen isäkin ihan oikeasti uskoo näkemänsä videon. Joskus tuntuu, että tietyissä asioissa olisi parempi jos tekniikan kehittymisen voisi pysäyttää tai edes hidastaa. Tämä kansa ei ole vielä valmis kaikkeen siihen saastaan mikä internetistä vyöryy ylitse :( 

Kaikki kuvat eivät ole totta..

Ei kommentteja: