sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Selkäkipua, maanjäristyksiä ja pienen pientä sadetta

Tämä viikonloppu on mennyt aikalailla vain laiskotellen. Ei ole oikein saanut mitään järkevää aikaan. Minulla on viime aikoina ollut selkä kipeänä. Tuntuu, että vaikka kuinka yrittää venytellä, niin kipu ei hellitä yhtään. Suomessa voisi vain mennä hierojalle. Täällä sitä mahdollisuutta ei ole, niin ei auta kun koittaa pärjätä.

Lauantaina särki hammastakin. Onneksi täällä on sentään hyvä hammaslääkäri. Paikallisista hammaslääkäreistä olen kuullut sellaisia kauhutarinoita, ettei tee mieli kokeilla onneaan itseoppineilla katuhammaslääkäreillä.

Tuleva viikko on meidän koulussa viimeinen viikko tätä jaksoa. Sitten oppilailla on pieni “syysloma” vaikkei täällä syksyä olekaan. Keskiviikkona on Papua-Uuden-Guinean itsenäisyyspäivä ja se on palkallinen vapaapäivä. Mikolla on ensi viikko lomaa. Tekee ihan hyvää välissä vain laiskotella.

Ostin eilen käytetyn leipäkoneen perheeltä, joka on lähdössä kausilomalle kotimaahansa. Olipa tänään kiva saada tuoretta leipää, ilman että tarvitsee alkaa sotkemaan isoa taikinaa. Laitoin leipään myös ruisjauhoja. Harmi, ettei leivän väriä saa ruskeaksi eikä edes tummaksi, mutta oli se silti tosi hyvää ja hiukan terveellisempää kuin se yksi ja ainoa venhäjauhopaahtoleipä, jota meidän kaupasta voi ostaa.

Perjantaina kävin “Moonan” kanssa kaupungilla. Ostin pari patjaa, vilttejä, kattiloita, saippuaa ja Moonan lapsille vaatteita. Moona on muuttanut pois kylästä, jossa on asunut viimeiset 15 vuotta, takaisin vanhempiensa luokse. Hänellä ei ollut muuta vaihtoehtoa. Onneksi hän sai pitää melkein kaikki lapset. Vain vanhin lapsi jää miehen sukulaisille. Selvästi sekin on Moonalle vaikea asia. Ei ole helppoa luopua omasta lapsestaan.

Täällä on ollut pävittäin pientä tihkusadetta (normaali kuivan kauden sää). Maa on kuitenkin niin kuiva, ettei tihkusade tunnu antavan tarpeeksi vettä. Myös sähkökatkoja ja maanjäristyksiä on ollut normalia enemmän. Lauantaina oli 5.5 richterin järistys. Astiat kilisivät kaapissa oikein kunnolla.Maasto on edelleen niin kuivaa, että ruohikkopaloja on joka päivä

Ei kommentteja: