torstai 10. syyskuuta 2015

Vihdoinkin sadetta!

En eilen pystynyt päivittämään blogia. Meillä oli 7 tuntia sähköt poikki ja vielä senkin jälkeen paljon sähköongelmia. Jääkaappi oli virratta 32 tuntia. Tiesin kyllä, että on tulossa päivän mittainen sähkökatkos ja osasin siihen aamulla varautua jonkin verran. Isoin asia on se, ettei vesipumppu toimi ilman sähköä. Joten heräsin aamu viideltä täyttämään vedellä joka ikisen sankon ja kipon mitä talosta löytyy. Onneksi on kaasuhella niin ruokaa pystyy laittamaan, vaikkei sähköä olisikaan.

Vaikka sähköä ei juurikaan ole, niin vihdoin on tullut hiukan sadetta! Viimeisen kolmen päivän aikana on joka päivä tullut vähän vettä ja se on iso kiitosaihe. Kestää vielä ainakin 3kk ennen kuin pelloilla kasvaa taas edes jotain syötävää. Joten paikallisten pula ruoasta ei ihan heti hellitä, vaikka sadetta saatiinkin.

Eilen kuulimme, että papualaisen ystäväni “Moonan” talo oli tuhopoltettu. Kyläläisten ja Moonan välit tulehtuivat, kun Moona tuli raskaaksi. Moonan mies kuoli pari vuotta sitten ja hänellä on neljä lasta avioliitosta. Nyt sitten vauva tulossa, mutta ei enää aviomiestä. Kyläläiset halusivat Moonan lähtevän, mutta hän ei halunnut jättää lapsiaan ja kotiaan.

Nyt jäljellä on enää lapset, kaikki muu paloi maan tasalle. Heillä on vain vaatteet, jotka lapsilla oli päällä nukkuessaan. Talo sytytettiin palamaan lasten ollessa sisällä ja todellakin nukkumassa. Rakennus sytytettiin tuleen molemmilta puolilta taloa yhtäaikaa. Kun koko mökki on “puskamateriaalia” eli heinää, puuta ja kaislaa, se palaa niin nopeasti, ettei ole mitään mahdollisuutta sammuttaa. Toisaalta ei kyllä ole välineitäkään, joilla sammuttaa. Palolaitoksia täällä ei ole kuin ehkä kaikkein isoimmissa kaupungeissa. Yleensä tulipalo ehtii tuhota rakennuksen kokonaan, vaikka palohälytys saataisiinkin tehtyä.

Harmittaa ja surettaa Moonan puolesta. Naisen ja yksinhuoltajan asema on tässä yhteiskunnassa todella heikko. Ehkä joskus vielä tämän maan naisilla on samanlaiset oikeudet kuin suomalaisilla naisilla. Nyt se on vasta kaukainen haave. Huomenna vien Moonan naapurikaupunkiin ja ostan lapsille ainakin sen verran vaatteita, että on vaihtovaattet jokaiselle lapselle.

Nyt Moonan on käytännössä pakko lähteä ja muuttaa sukulaistensa luokse. Kaikkia lapsiaankaan hän ei saa mukaan, koska osa lapsista täytyy jättää Moonan edesmenneen miehen sukulaisille. Joskus minun on niin vaikea ymmärtää tämän maan toimintatapoja. Moona rikkoi yhteisön harmonian ja siitä hän sai todella kovan rangaistuksen.

Asiasta kolmanteen. Meillä on ullakolla joko hyvin iso hiiri tai pienehkö rotta. Se juoksenteli yöllä katon vesirännissä. Mikko osti tänään hiirenloukun ja alle 5 min syötin asettamisesta ensimmäinen hiirulainen oli jo kuolleena ansassa. Saa nähdä tuleeko yöllä lisää saalista...

   
Maria ja Gromit yhdessä lenkillä



Ei kommentteja: