sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Ruokaa, vettä ja sähköä


Tämä viikko on ollut hiukan haasteellinen. Meidän kyläkauppa on ollut koko viikon suljettuna inventaarion vuoksi. Osasin siihen varatua ja ostin ruokaa varastoon sen verran että pärjää viikon verran. Kaupalla oli ollut ongelmia inventaarion kanssa ja nyt ovet pysyvät suljettuna vielä toisenkin viikon. Jääkaapista alkaa loppua margariini, juusto, kananmunat, riisi ja maitojauhe. Nämä kaikki ovat minun keittiössä perusruokatarvikkeita ja ne kuluvat aika nopeasti. Vielä pitäisi siis pinnistellä viikko ja sitten pääsee taas normaalisti ostamaan ruokaa.

Tänään oli taas vaihteeksi pieni vesisade. Valitettavasti maaperä on niin kuivaa, ettei pieni sade kastele kuin pintakerroksen. Tänä viikonloppuna tuli jälleen meidän järjestöltä uusi kehoitus “kiristää vyötä” ja pyrkiä säästämään vettä entistä tehokkaammin.

Hyväksi todettuja vedensäästöniksejä on mm. vessan huuhtelu niin harvoin kuin mahdollista, hiustenpesuveden kerääminen ja kierrättäminen pyykikoneen pesuvetenä, pyykikoneen huuhteluveden kierrättäminen kasvien kasteluun ulkona ja tietysti suihkussa käymistä täytyy rajoittaa mahdollisimman paljon.

Saa nähdä kuinka pitkään tämän kuivuus jatkuu. Karuimmat ennustukset lupaavat sadekauden alkavan vasta ensi vuoden maaliskuussa. Sitä on vaikea kuvitella. Jokainen kuukausi kuivuutta tuo enemmän ja enemmän haasteita arjen pyörittämiseen. Toisaalta jos saisimme edes yhden oikein kunnon kaatosateen niin juomavesitankit olisivat taas täynnä.

Viime päivinä sähkökin on ollut aika epätasaista. Vesivoimalaitoksen sähkönjakelussa tuntuu olevan ongelmia ja kun normaalisti meidän järjestön generaattorit antavat virtaa sähkökatkosten aikana, nyt myös generaattorilla on ongelmia. Jääkaappi naksuu päälle, pois, päälle, pois, kymmeniä kertoja päivässä. Sähkölaitteiden lyhyt käyttöikä täällä selittyy osittain erittäin huonolla sähkön laadulla.

Meidän järjestön sähkömiehet koittavat keksiä uusia ratkaisuja sähkökatkosten ja virtapiikkien estämiseksi. Kuulemma ensi vuonna uudet laitteet pitäisi ratkaista isoimmat sähkönjakeluongelmat. Sitä odotellessa kuuntelen jääkaapin naksuvan jälleen päälle, pois ja toivon, että tärkeimmät sähkölaitteni kestäisivät sinne asti.Ei kommentteja: